Budapest légvédelmi gyűrű

Budapest védelmére 1977-ben szervezték meg a 11. „Duna” légvédelmi rakétadandárt. A dandár 6 közepes (Szentendre - Urak asztala, Pilisszentkereszt, Zsámbék, Etyek, Ócsa, Fót)  és 5 kis hatótávolságú (Úny, Biatorbágy, Szigethalom, Gyál, Kerepes) légvédelmi rakétaosztályból állt. Ezek bázisait a kilencvenes években szinte kivétel nélkül megszüntették, mára elhagyatottan állnak.

 

Egyedül a zsámbéki légvédelmi osztály objektuma maradt meg viszonylagos épségben. Itt helyi kezdeményezésre, a Hadtörténeti Múzeum segítségével megnyitották Földi Telepítésű Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeumát. Így a helyszínen, az egykor szigorúan titkos létesítmény bejárása mellett, rádiólokátorok, páncélozott harcjárművek, rakétarendszerek és egyéb technikai eszközök is megtekinthetők.

 

A Pilisben, természetvédelmi területen található egykori bázisok kedvező fekvésük, a pazar kilátás vagy bunkerek és az épületmaradványok érdekessége miatt a kirándulók, amatőr kutatók kedvelt célpontjai. A budapesti légvédelmi gyűrűvel kapcsolatban számos blog-bejegyzés, fényképeket is tartalmazó túraleírás található a világhálón.

 

A Youtube-on pedig az egyes helyszínekről több mozgóképes anyag is megtekinthető. Pl. légi felvételek a zsámbéki bázisról.

HR


Vissza a hírekhez

Videó galéria

Memento Park
Bauer Sándor emléktáblája
Lukács György szobra
"Ámor Háza"

HR

További videók

Közösségi oldalunk